Kuchnia jest polem codziennych eksperymentów kulinarnych. Przygotowywanie posiłków wiąże się z wykonywaniem czynności, które w znacznym stopniu przyczyniają się do niszczenia mebli. Para wodna, tłuszcz, który nieraz pryska po płytkach i meblach, kontakt blatów z ostrymi nożami i wysoka temperatura nie sprzyjają utrzymaniu idealnej kondycji mebli. Jak urządzić funkcjonalną kuchnię, która będzie odporna na działanie szkodliwych czynników? Sprawdź!
Blaty
Tłuczek do mięsa, gorące naczynia i garnki, stalowe ostrza noży i inne ostre naczynia… Blaty kuchenne muszą wytrzymać naprawdę wiele. Przy wyborze blatów nie można iść na kompromisy – tylko twarde i odporne materiały sprostają wszystkim wyzwaniom, jakie czekają na nich w kuchni. Najbardziej trwałym materiałem stosowanym do produkcji blatów kuchennych jest granit. Kamień o wyjątkowo małej porowatości nie wymaga impregnacji, jest całkowicie odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz wnikanie wilgoci i zanieczyszczeń. W przeciwieństwie do innego, popularnego tworzywa, czyli marmuru, blaty z granitu nie odbarwiają się i nie plamią. Nowoczesną alternatywą dla kamiennych blatów są te wykonane z kompozytów, czyli mieszanek minerałów połączonych z żywicami syntetycznymi.
Meble
Nowoczesne meble kuchenne często wykonuje się nie z litego drewna, ale z płyt wiórowych, płyt MDF lub fornirowanych płyt wiórowych. Powierzchnia pokryta laminatami zapobiega wnikaniu wilgoci, łatwo się ją czyści, a brud nie wnika do środka. Dzięki nowoczesnym metodom produkcji, w sklepach możesz znaleźć meble w niemal każdej barwie i różnorodnym wykończeniu – matowym, półmatowym lub połyskującym, pięknie odbijającym światło.